Voormalig Steem Getuige: „Ik ontving directe bedreigingen van een gebruiker van de Hive.

Een voormalige Steem getuige ontving doodsbedreigingen van een Hive gebruiker, is DPoS verantwoordelijk voor het Steem/Hive drama?

Een voormalige getuige van Steem, die ook een prominent lid van de Koreaanse cryptogemeenschap is, sprak met Cointelegraph en deelde het bewijs dat hij doodsbedreigingen ontving van een gebruiker van de Hive voor de 0,23 harde vork van Steem.

De voormalige getuige, die heeft gevraagd om anoniem te blijven, vertelde Cointelegraph dat hij kort voor de 0,23 harde vork is afgetreden als gevolg van constante bedreigingen aan het adres van hem en zijn familie:

Ik kreeg directe bedreigingen van een Hive gebruiker in Korea die zei dat hij ’s nachts naar mijn huis zou komen als ze de tijd hadden en uitwerpselen op mijn deur zouden zetten. Gebruikers schreven ook ‚dood‘ in chatgroepen (onenigheidskanalen) die mij en andere Koreaanse getuigen bedreigden. De bedreigingen waren uit de hand gelopen en gevaarlijk, dus stapte ik af als Steem-getuige, samen met vele andere Koreaanse getuigen die kwetsbaar waren„.

De voormalige netwerkvalidator zei dat hij nu alleen nog maar een Steem-gebruiker is, en merkte op dat er genoeg Steem-getuigen zijn om de Steem-blokkade veilig te houden. „Ik weet dat we manieren proberen te vinden om de Steem-blokkade te verbeteren en het in een betere richting te krijgen,“ zei hij.

Dan Notestein, CEO van crypto uitwisseling Blocktrades en een voormalige leidende Steem getuige die nu een van de kern Hive validators is, vertelde Cointelegraph dat hoewel hij niet op de hoogte is van de eigenlijke tekst die naar de voormalige Steem getuige is gestuurd, hij gelooft dat veel Steem getuigen ontslag hebben genomen als gevolg van juridische zaken in plaats van bedreigingen. Hij zei:

Ik geloof dat de echte reden dat een stel Steem getuigen allemaal ontslag heeft genomen, is omdat ze bang waren voor wettelijke vergelding (waar ze volgens mij mee bedreigd werden), maar ze wilden niet toegeven dat dit hen aanging.“

Bovendien merkte Notestein op dat het TripleA team, dat een Steem getuige-server controleerde, „openlijk de diefstal van STEEM penningen van veel mensen ondersteunde.“ In een recente Steemit-post wordt uitgelegd dat het TripleA-team is teruggetreden als gevolg van gewelddadige bedreigingen.

Notestein merkte verder op dat „ik heb begrepen dat een van de account eigenaren wiens Bitcoin Profit werd gestolen een andere Zuid-Koreaan was die bezwaar had tegen het gedrag van de Steem getuigen“. Dat gezegd hebbende, merkte hij op dat een bedreiging mogelijk was als gevolg van dit gedrag. Hij voegde eraan toe:

„Ik veronderstel dat het begrijpelijk is als hij iets zei in het heetst van de strijd om hen te stoppen met het stelen van zijn STEEM. Maar als dat zo is, betwijfel ik ten zeerste of het individu in kwestie een gewelddadige actie heeft gepland. Ik denk niet dat iemand in kwestie echt denkt dat er geweld is gepland van de kant van iemand in dit geschil. Ik denk dat het Triple.aaa team zijn best doet om ‚gezicht te redden‘ na het promoten van diefstal, en dan op het laatste moment terugkrabbelt vanwege zorgen over de wettelijke aansprakelijkheid, en ik denk dat ze een excuus wilden hebben om dit te doen, zodat ze vasthielden aan het argument dat ze zich bedreigd voelden door ‚zware dreigementen‘.

0,23 harde vork een resultaat van getuigen op gespannen voet…

De voormalige getuige beweert ook dat de vijandige 0,23 harde vork van Steem is ontstaan als gevolg van de oneerlijke aanval van Hive op de gemeenschap van Steem. Het begon op te warmen toen Hive op 20 maart een succesvolle harde vork lanceerde. Zodra de ketting werd gesplitst, werden de HIVE penningen in een verhouding van 1:1 aan STEEM houders in de lucht gedropt, exclusief de beloning van de oprichter.

De voormalige getuige van Steem merkte op dat sommige spelers van Steem ook tijdens de Hive harde vork werden uitgesloten van de airdrop. Hive beweerde dat deze accounts werden uitgesloten omdat ze zich verzetten tegen decentralisatie. De voormalige getuige legde echter uit dat dit niet waar was.“ Ze sloten de gebruikers uit die op gespannen voet stonden met de oude getuigen voor de Hive harde vork en bemiddelde tussen Steem en de vorige getuigen,“ zei hij.

Hij merkte verder op dat na de harde vork van de Hive in maart de stabiliteit van het netwerk werd ondermijnd door verschillende knooppunten. Er was ook automatische spamming over de blokketen van Steem. Bovendien beweerde hij dat er bedreigingen van gebruikers van de Hive zijn geuit aan een aantal leden van de Steem-gemeenschap.

„Hive net zo gedecentraliseerd als Steem.“

Terwijl de Steem-blokketen worstelt om zijn voet aan de grond te krijgen, zijn veel van zijn gebruikers begonnen met het migreren naar Hive. De meest populaire decentrale applicatie op Steem, Splinterlands, is onlangs gemigreerd naar Hive. De verhuizing heeft ertoe geleid dat het aantal dagelijkse transacties op Steem voor het eerst onder die van Hive is komen te liggen.

De Steem blockchain is ook de drijvende kracht achter het populaire decentrale social media platform, Steemit. Leden van de Steemit gemeenschap hebben opgemerkt dat ze naar Hive migreren om content te delen, met name die welke in de Verenigde Staten zijn gevestigd. YouTuber Lea Thompson – beter bekend als „Girl Gone Crypto“ – vertelde Cointelegraph dat ze is begonnen met het plaatsen van content op Hive, waarbij ze opmerkte dat Steemit onlangs enkele van haar video’s heeft verwijderd zonder duidelijke reden. Zij zei:

„Hive vertegenwoordigt beter mijn waarden door het verstrekken van echte decentralisatie, inhoudelijke eigendom en gebrek aan censuur. Bovendien, het hele punt van een social media-platform is om ’sociaal‘ te zijn, en het is vrij duidelijk dat het grootste deel van de betrokkenheid van de gemeenschap gebeurt op Hive.

Hoewel het grootste deel van de Steem-gemeenschap naar Hive verhuist, legde de voormalige Steem-getuige uit dat de Hive-blokketen net zo gedecentraliseerd is als Steem: „Verschillende getuigen nemen de controle over de inzet van de Hive gemeenschap terwijl ze de blokketen zelf beheren. Wat niet verandert is dat de grote stakers een grotere stem hebben op de blokketen dan anderen.“ Notestein, echter, smeekt om het anders te zeggen, „De hele Steem-blokketen functioneert nu in principe als een gecentraliseerd grootboek, vanwege de enorme inzet die door Justin Sun wordt gecontroleerd.“

Is het de schuld van DPos?

Volgens een recent rapport van Binance Research maakt gedelegeerd bewijs van de inzet, of DPos, een hogere netwerkdoorvoer mogelijk. Het rapport stelt echter dat DPos een verminderde decentralisatie veroorzaakt, omdat het gebaseerd is op een netwerk dat door een kleine groep gebruikers wordt onderhouden. Zowel Steem als Hive vertrouwen op DPos-consensusmechanismen. In het geval van Steem zijn twintig actoren, oftewel knooppuntbeheerders, verantwoordelijk voor het onderhoud van de keten. Na de harde vork van Steem zijn veel van deze spelers naar de blokketen van de Hive verhuisd.

De voormalige Steem getuige legde uit dat Blocktrades de belangrijkste ontwikkelaar is achter Hive en ook betrokken was bij de ontwikkeling van Steem. De voormalige getuige van Steem zei dat 23 miljoen STEEM netwerkmunten, die beloofd waren te worden gebruikt voor de ontwikkeling van de Steem economie, om onbekende redenen waren overgedragen aan Blocktrades:

Meer dan 35 miljoen dollar aan STEEM penningen werden destijds overgedragen aan Blocktrades. Hij controleert nu de blokketen van de Hive. Ik denk dat de Steem-blokketen een oligarchisch systeem was geweest onder de controle van een paar Steem-getuigen, zoals Blocktrades.

Wat meer is, is dat volgens de voormalige Steem getuige, Blocktrades een Steem Proposal System, of SPS, heeft geïmplementeerd op Steem dat nu beschikbaar is op Hive. Het systeem is bedoeld als een ontwikkelingsfonds, maar de voormalige getuige van Steem beweert dat de SPS dient als een persoonlijk financieringsmechanisme voor Hive getuigen:

„Op het Hive netwerk implementeerde Blocktrades een image server omdat ze niet in staat waren om de Steemit image server te gebruiken. Dit kost ongeveer vijftigduizend dollar om te implementeren, en ze vragen deze fondsen van de SPS op Hive. Bovendien communiceert iemand met verschillende beurzen om Hive tokens op te geven, wat minstens dertigduizend dollar zal kosten van de SPS op Hive“.

Notestein vertelde Cointelegraph dat SPS een fonds voor algemene doeleinden is, dat nu „Decentralized Hive Fund“ heet. Notestein legde uit dat het wordt gefinancierd door de inflatie van munten, en Hive stakeholders kunnen stemmen over voorstellen die kapitaal nodig hebben. Hij werkte uit dat „voorstellen niet eens aan de Hive gerelateerd hoeven te zijn, maar veel van de voorstellen zijn dat wel.“

Notestein vermeldde verder dat een van de huidige in stemming gebrachte voorstellen is om te betalen voor een uitwisselingsverbond genaamd Justine, die de uitwisselingen op de hoogte houdt van veranderingen, marketingprocedures en promotionele evenementen. Dit gezegd zijnde, merkte hij op dat Hive nooit heeft betaald voor een beursnotering:

„Ik denk dat de meeste Hivers tegen het idee zijn om te betalen voor ruilbeurzen. Er wordt verwacht dat de lijsten van de Hive’s biologisch zijn. De meeste van de lijsten van de Hive’s vonden plaats voordat het voorstel werd opgesteld.

Bovendien onthulde Notestein dat er momenteel 504.000 Hive Dollars (HBD) in het fonds zitten, met de vermelding dat het beschikbare dagelijkse budget voor voorstellen 5040 HBD is. „Het fonds en het beschikbare dagbudget neemt langzaam toe, aangezien de gefinancierde voorstellen slechts 2505 HBD per dag trekken,“ zei hij.

De hoofdingenieur van gedecentraliseerd financià „nplatform Kava, Kevin Davis, vertelde Cointelegraph dat de concentratie van eigendom van DPos-munten op uitwisselingen uiteindelijk de veiligheid van DPos zal bedreigen: „dPoS systemen met enthousiaste gebruikers, toegewijde investeerders en ‚hard-to-fork‘ code zullen het beste doen, terwijl andere effectief kunnen worden overgenomen door beurzen.“

Net als Steem en Hive vertrouwt Kava op een DPos-consensusmechanisme, maar Davis legde uit dat DPos slecht is voor neutrale platforms zoals TRON, dat onlangs een partnerschap met Steem is aangegaan:

„Voor het beheer van een enkele DAO/toepassing (Kava, Band, Aragon), denk ik dat dPoS een vrij effectieve vorm van decentralisatie is. Het komt er volgens mij op neer dat de validatoren (blokproducenten, node operatoren, etc.), stimulerend moeten worden afgestemd op de ontwikkelaars en gebruikers van het systeem. Voor een DAO lijkt dat mogelijk. Voor een neutraal smartcontract platform, denk ik niet dat dat mogelijk is.“

Interessant is dat Andrew Levine, het voormalige hoofd van communicatie en advocacy bij Steemit, Cointelegraph Magazine vertelde dat hij sterk gelooft in het potentieel van de Steem-blokketen, maar dat het „blauweboordenwerk“ van het produceren van blokken niet moet worden vermengd met andere functies, omdat „het discutabel is of het de juiste manier is om dingen te ontwerpen“.

Hoewel dit het geval is, zei Davis dat de splitsing tussen Steem en Hive correct werd afgehandeld tot de eerste stemming, waar de uitwisselingen tegen de wensen van de gebruikers stemden: „Naar mijn mening is het aan de gemeenschappen om de lijn te vinden voor wat is en wat niet een aanvaardbare harde vork is en uitwisselingen moeten over het algemeen de wensen van de gemeenschap respecteren.“